Бизнесът ще получава 80% компенсация за изразходван ток на и над 200 лв. на мегават

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават, да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май, които са по-високи от априлските, също ще бъдат компенсирани от държавата.

Това стана ясно от думите на министър-председателя Кирил Петков след среща с работодателските организации и профсъюзите в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът увери, че азерският газ ще почете от 1 юли, независимо от гръцката връзка. Думите му потвърди и министърът на енергетиката Александър Николов, който добави, че азерският газ ще потече по всички възможни алтернативни трасета.

Петков допълни, че правителството ще работи с бизнеса и профсъюзите заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.

Кабинетът предлага две краткосрочни мерки и промени в закона за енергетиката на бизнеса

От своя страна председателят на управителния съвет на Българска стопанска камара Добри Митев съобщи, че във вторник предстои и среща с превозвачите, които са насрочили голям протест в сряда и каза, че ще се търсят заедно решения и устойчивост за в бъдеще. /БГНЕС