БКБ: Правителството оставя най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията

Правителството оставя един от най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията и въведеното извънредно положение. Проектът на постановление, внесен в МС, очертава тесен кръг от икономическите дейности на предприятията, които позволяват достъп до тази помощ.

Това се казва в декларация на Българското конгресно бюро /БКБ/. Асоциацията включва над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, занимаващи се с панаирно строителство, конгресни услуги , организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване и доставка на услуги за търговски изложения и мероприятия и др.

Въпреки проведените редица разговори и срещи с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на туризма и писмени предложения и експертни становища до други представители на правителството, браншът беше изключен от схемата за подпомагане на бизнеси, директно пострадали от кризата. Събитията и изложенията са един от най-засегнатите, с оглед забраната за провеждане на публични мероприятия и рестрикциите, наложени на обществото.

С разпространението на COVID 19 и въвеждането на извънредно положение в страната на 13.03.2020 на практика затвори на 100% целия бранш за организиране и провеждане на събития и изложения без предупреждение. Над 3000 наети човека и техните семейства остават изцяло на издръжка на работодателите в сферата, без те практически да имат приходи от дейността си. Фирмите посрещат откази и пренасрочване на 100% от събитията, планирани до 30.06.2020. Част от събитията се пренасрочват за 2021, което прави 2020 нулева година. Силно обезпокоително е и, че има международни събития, които са пренасрочени от средата на месец септември 2020 за януари 2021, т.е. при клиентите има голяма несигурност включително към есента. В тази ситуация се стремим да запазим обучения персонал, но това става все по-невъзможно без разбиране и подкрепа от страна на държавата с изключване на специфичните за събитийната индустрия кодове на икономическа дейност от проекта на постановление, внесен в МС. Правителството, въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях, заявяват от Българското конгресно бюро.

Голяма част от нашите служители имат специфични способности и квалификации и в повечето случаите са били обучени от нас. Изпращането им на борсата за безработни ще означава загуба на най-ценния ни ресурс и нанасяне на огромни щети на целия сектор, се казва в становището. Българското правителство трябва да привежда в действие обещанията, които дава публично, когато става въпрос за спасяването на българската икономика, заявяват от Бюрото за конгресен туризъм и изложения.

На 20-ти март 2020, UFI (www.ufi.org) - международната асоциация за изложбена индустрия, актуализира своя глобален анализ на ескалиращото икономическо въздействие, което Covid-19 оказва върху събитията и изложенията. „Договори, на стойност най-малко от 134 милиарда евро в световен мащаб не са сключени, тъй като събитията не са се състояли по план през второто тримесечие на 2020 г. “, е заглавието н актуализирания доклад. Гръбнакът на изложбената индустрия са много микро и малки предприятия и липсата на бизнес ги излага на непосредствен риск от фалит, се отбелязва още.

"Призоваваме всяко правителство да осигури бъдещето на нашия сектор чрез неизбежни програми за субсидиране и кредитиране. Техните инвестиции сега ще се изплатят изключително добре. Ще изградим и експлоатираме пазарите и местата за срещи за всички сектори и индустрии, които ще се срещнат и правят бизнес след пандемията - нашата индустрия осигурява най-бързият от всички бързи пътища до всяко икономическо възстановяване “, казва Кай Хаттендорф, управляващ директор на UFI. /БГНЕС