БКЦ "Иван Михайлов" към ЕС: Ако беше подпалена джамия, пак ли щяхте да мълчите

Ако българите в РС Македония наистина бяха 3500 души, както твърди последното проучване, едва ли Българският клуб „Иван Михайлов“ щеше да бъде подпален. Ако беше подпалена албанска джамия, пак ли щяхте да си мълчите?

Това се казва в писмо на Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля във връзка с грозния инцидент от събота, когато клубът беше запален. Писмото е изпратено до всички посланици на страните-членки от Европейския съюз в РС Македония.

В документа се подчертава, че подпалването е „нов акт на сплашване“, който е резултат „от порочната кампания срещу българския народ в Северна Македония“.

„Президентът Пендаровски, премиерът Ковачевски и министър Османи до вчера остро твърдяха, че Ванчо Михайлов е хитлерист, а по същата логика – и ние македонските българи. Но ето – тази лъжа доведе до поредния акт на национална омраза също като Кристалната нощ през ноември 1938 г. Кой е фашистът сега?“, заявяват от БКЦ „Иван Михайлов“.

Те призовават европейските партньори да реагират на този срамен акт, който е пряк резултат от субсидираната от държавата кампания на омраза срещу българския народ в РСМ.

„Това е резултатът от подмяната на българската ни национална идентичност от югославската окупация от 1944 г. до днес. Подпалвачите са от кръговете, които от десетилетия пишат глупости в учебниците, сблъсквайки децата ни със собствения си български народ“, се казва в писмото.

Според авторите му, ако не беше мълчаливото приемане на фалшивото преброяване, днес нямаше да станем свидетели на това беззаконие. „Защото ако бяхме само 3500, явно нямаше да се уплашат от нас и да ни запалят. Днес се чудим дали бихте мълчали, ако бяха запалили албанска джамия?“, заявяват от Българския център.

Те подчертават, че членовете на клуба са „сред стотиците хиляди, които помнят истинския си произход и история. Ще останем верни на волята на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов. И няма да се плашим от пироманите, които пращат срещу нас“.

„Молим Ви, г-н посланик, като представител на държава от европейското семейство, към което искаме да се присъедини и нашата родина, да защитите българския ни народ в Северна Македония от омразата, продиктувана от властта и насилието, което то поражда“, завършва писмото на Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля. /БГНЕС