Благодатният огън е вече в София

Правителственият самолет с Благодатния огън кацна в София, предаде репортер на БГНЕС.

След двегодишно прекъсване Благодатният огън отново е на българска земя. Малко преди 15.00 часа днес в храма на Гроба Господен в Йерусалим патриарх Теофилос III измоли Благодатния огън.
Той беше донесен в София от делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан.

„Да сте живи и здрави, носим благословение от светия град Йерусалим. От храма на Светото „Възкресение Христово“ изпросихме мир, благодат за нашия православен български народ и за целия православен свят. Предаваме и благословението на Негово Светейшество йерусалимския патриарх Теофилос за мир и благодат на всички ни. Христос Воскресе!“, заяви старозагорският митрополит Киприан.
Той заяви, че тази година е имало много големи мерки за сигурност, но българската делегация е била в храма на Гроба Господен.
„Успяхме да вземем от Благодатния огън, който да осени нашата Майка православна България“, каза митрополит Киприан.

След като пристигне Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис "Свети Цар Борис Михаил", откъдето с литийно шествие ще се отправи катедралата "Св. Александър Невски".
По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово. /БГНЕС