Благодатният огън ще бъде донесен в България

Тази година се очаква Благодатният огън да бъде донесен от Йерусалим в България. Това съобщиха за БГНЕС от Светия Синод на Българската православна църква.

Заради пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти хората, които посещават страната да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването, делегацията на Светия Синод ще бъде в ограничен състав. Тя ще включва врачанския епископ Григорий, директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов и още едни духовник.

Миналата година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. Но миналата година заради пандемията от коронавирус достъпът до Храма на Гроба господен бе сериозно ограничен.

През 2019 г. българската делегация донесе Благодатния огън не само за православните християни у нас, но и за Македонската православна църква. /БГНЕС