Благодатният огън е в България и потегли към Македония

Благодатният огън пристигна с правителствения самолет от Йерусалим в България, предаде репортер на БГНЕС. Самолетът кацна в 18.47 часа на летище София.

Българската делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, донесе пет фенера – 4 остават в България, а петият продължава пътя си с правителствения „Фалкон“ за Македония. За първи път епископ на братската страна летя до Светите земи с българската правителствена делегация.

"Нека Благодатният огън да бъде за мир в нашата православна, обичана България, Бог да ни закриля и вдъхновява, за да можем и ние да се поздравим с пасхалния поздрав: Христос Воскресе!", бяха първите думи на старозагорския митрополит Киприан, след като кацна на българска земя. Той благодари на патриарх Неофит и на Македонската православна църква, която е разрешила за първи път с българската делегация да пътува и епископ Яков. Благодарности бяха изказани и на премиера Бойко Борисов, който е разрешил да се ползва правителственият „Фалкон“.

В заключение старозагорският митрополит пожела да ни върви по вода и „за последен път Македонската православна църква да пролива сълзи“, да продължи своето укрепление. „За нас от Македонската православна църква – Охридска архиепископия е наистина тежко в новата история. В лицето на Киприан намерих истински духовен брат, а любовта, когато е в симбиоза, диша заедно със свободата. Но някои разбират любовта - да оказваш натиск върху другиго, да не почиташ неговата свобода, да го обичаш и да го оставиш да живее свободно“, коментира македонският епископ.

На летище "София" традиционно се събраха свещеници и духовници от всички епархии на страната, за да вземат и занесат частица от Благодатния огън на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Заради отдалечеността си Русенската епархия ще получи огъня от Гюргево.

Благодатният или наречен още Свещен огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, която покрива мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от IV век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година. Единствено и само православните християни получават Благодатния огън. /БГНЕС