Благодатният огън се спусна над храма на Божи гроб

Благодатният огън се появи в храма на Гроба Господен в Йерусалим.

Заради пандемията от коронавирус за първи път от десет века насам тържествената церемония е проведена при закрити врата и в отсъствието на поклонници и вярващи.

След появата на огъня патриархът на Йерусалим Теофил III го раздаде на свещенослужители от различните конфесии, които управляват храма.

БГНЕС припомня, че заради пандемията от коронавирус в храма в Стар Йерусалим присъстват само няколко представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православни църкви.

В съответствие с разработения от израелското външно министерство протокол, гръцки свещеници ще доставят Благодатния огън до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на представители на акредитирани в страната дипломатически мисии. Представители на БПЦ не са в Йерусалим за Благодатния огън. Страната ни ще посрещне Възкресение с благодатен огън, запазен от миналата година, Светият Синод препоръча средствата, които бяха предвидени за полета до Тел Авив с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Църквите в България обаче остават отворени. Службите вечерта на Велика събота ще са пред храмовете и ще има значителен брой полицаи, които да следят за спазване на дистанция. /БГНЕС