Благоевград избира кмет, гласуването е с машини

Частичните избори за кмет в Благоевград започнаха, гласува се предимно машинно. Вотът в главния град на Югозапада е „генерална репетиция“ за парламентарните избори на 11 юли заради изцяло машинното гласуване, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Гласуването в болшинството от секциите е машинно. В 106-а секция на ул. "Марица" изборният ден започна нормално, има 365 избиратели с право на глас, машината е една. Първа гласува председателят на секцията Марияна Петкова. Има готовност при нужда са се премине и към гласуване с хартиени бюлетини.

Седем - четирима мъже и три жени, са кандидатите за кмет. Имащите право на глас са 60 498 души.

В 19 секции се гласува с хартиена бюлетина поради по-малко от 300 избиратели в населеното място. Това са селата: Бистрица, Българчево, Дъбрава, Еленово, Горно Хърсово , Мощанец, Делвино, Габрово, Дебочица, Зелен дол, Бучино, Лисия, Селище, Дренково, Клисура, Обел, Лешко, Логодаж, Марулево.

Благоевград отново избира кмет, след като спечелилият изборите през октомври 2019 година инж. Румен Томов бе отстранен заради незаличената си в срок фирма на Едноличен търговец. На частичните избори кандидатите за кмет са седмина, сред тях и отстраненият Томов.

Ето и кои са останалите претендентите за градоначалник на Благоевград:

Първата дама, която отново влиза кандидат-кметска кампания, е Людмила Костадинова. Тя ще се бори също като независима. Костадинова е председател на Неправителствената организация Възродена България - Българско Народно Единение. Активен участник в протестите през 2020 година.

Вторият кандидат е най-върлият противник на „модела Камбитов“, а впоследствие и на наследника му Томов-Андон Тодоров.Той бе председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените, напусна всички постове, както и този на общински съветник, за да се кандидатира за кмет за втори път след местните избори през 2019 година.

Като независим кандидат, Тодоров бе подкрепен от ПП ГЕРБ, които не излъчи свой собствен. В Инициативния комитет, който застава зад неговата кандидатура, влизат още ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ.

Реално кандидатът на ГЕРБ Тодоров се определя като човек на делата, а не на думите.

Третият кандидат с най-големи шансове да седне в овакантения от Томов кметски стол е адвокат Илко Стоянов, който бе издигнат от „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов атакува кметския пост в Благоевград чрез адвокат Стоянов, който бе избран за депутат от 45-ото Народно събрание на миналите избори. Стоянов има дълга биография в политическите среди, част от която е свързана като активен общински съветник в ОбС – Благоевград.

Посланието на Илко Стоянов е: „Аз съм човек на себе си и Благоевград, заедно можем да поставим новото начало“.

Той има над десетгодишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, но напуска Общински съвет – Благоевград, по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград.

Следващият кандидат е най-младият сред останалите. Това е Стефан Делиов. Той е регистриран от коалиция „Ние, Гражданите”. Делиов е познат в града като създател на групата „Кочинка рейсинг тийм“, която събира любителите на бързите коли и високите скорости, но и хората с добри сърца, които участват в различни благотворителни кампании в помощ на хора в нужда.

Делиов е познат и сред активните протестиращи в Благоевград, досега не е участвал в политически проекти. Посланието му е: „Ние гражданите! Кой ако не ние! Кога, ако не сега“

Коалиция Демократична България – Обединение издига за свой кандидат д-р Виктория Каракостова, която зае и председателския пост на местното крило на партията, поемайки щафетата от досегашния лидер Калоян Ханджийски. Д-р Каракостова-Нешева е семеен лекар в гр. Кочериново

Третата жена е също адвокат, Цвета Рангелова бе издигната от партия „Възраждане“ на К. Костадинов. „Благоевград има нужда от Възраждане“, това е нейното послания към избирателите. /БГНЕС