Благой Шаторов": България трябва да подкрепи Л. Георгиевски в този политически процес

Както по времето на Лазар Колишевски, червените сръбско-комунистически орди отдавна оказват институционален натиск върху нас, македонските българи, чрез политически инсценирани съдебни процеси и чрез нереформираното законодателство, създадено още по времето на Титова Югослави именно с цел унищожаване на българите. Това заяви за БГНЕС Благой Шаторов –секретар на Културен център „Иван Михайлов“, Битоля, по повод образуваното наказателно дело срещу председателя на сдружението Люпчо Георгиевски.

Този път властите го правят чрез наказателна жалба срещу Люпчо Георгиевски за разпространение на някаква ксенофобия и расизъм. Човекът, чийто най-голям грях е, че застана начело на борбата за равнопоставеност на българите с всички останали етноси в РС Македония, човекът, който вижда родината си като част от НАТО и ЕС и като развика държава с европейско бъдеще, а не като ад, потънал в тъмното комунистическо минало.

Шаторов призовава всички обществено-политически сили в България да дадат своята безрезервна подкрепа на Люпчо Георгиевски.

„Обръщам се към всички обществено-политически сили в България да дадат безрезервна и реална подкрепа за защита от корумпираната, несправедлива и политизирана съдебна система в РС Македония на нашия брат Люпчо Георгиевски, защото нито Македония е част от СФРЮ на мощния манипулатор Тито, нито България е Съветската на Георги Димитров. Годината не е 1949 и ситуацията е напълно различна“, подчерта Шаторов.

България е част от двата най-мощни съюза в света и трябва да използва всички механизми за защита на човешките права на българите, но и правата на тези, които водят борбата вътре в общество, чийто еквивалент са само страни като Русия и Северна Корея.

Ако сега не застанете рамо до рамо с нас, инсценираните политически процеси ще наберат скорост и ще обхванат цялата българска общност в Македония и вие ще станете част от процеса на създаване на човешки трагедии и унищожени български семейства, предупреди Благой Шаторов.

Както съобщи вчера БГНЕС, срещу председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля в РС Македония Люпчо Георгиевски официално е повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви.

Георгиевски трябва да се "яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември.

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен.

Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези терористични действия срещу българските клубове

Миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ. /БГНЕС

Битоля / РС Македония