Благотворителна акция събра 9,1 милиарда евро за украинските бежанци и разселени лица

Участниците в благотворителната акция във Варшава събраха 9,1 милиарда евро помощ за украински бежанци и вътрешно разселени лица. Това съобщи в събота лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Днес събрахме 9,1 милиарда евро за хора, бягащи от инвазията в Украйна и в чужбина. И ще има още!”, написа тя в Туитър.

Както се посочва в изявлението на Европейската комисия, 1 милиард евро от тази сума е отпусната от ЕК. „Освен това Европейската банка за възстановяване и развитие обяви допълнителен заем от 1 милиард евро за покриване на нуждите на хората, разселени от инвазията“, се казва в него. Акцията за подпомагане на бежанци от Украйна бе задействана от Европейската комисия и правителството на Канада. Тя се проведе в петък в социалните мрежи - потребителите бяха помолени да призоват правителства, организации и корпорации в своите страни да дарят средства за хуманитарна помощ на Украйна и бежанци от тази страна. В събота във Варшава се проведе конференция, на която бяха обобщени резултатите от набирането на средства. /БГНЕС