Йога: Съюз между ума и тялото

Йогата, която ние преподаваме, е към „Изкуството да живееш“. Това заяви в интервю за БГНЕС Благовеста Георгиева, която е йога учител и дава безплатни йога занятия в Южния парк в София.

Жената сподели, че започва да практикува йога през 2020 г. по време на пандемията. „Потърсих някакъв начин да си помогна, защото и аз бях в много стресова ситуация, не се чувствах добре, вече нямах щастието и усмивката на лицето си, и затова си казах трябва да намеря нещо и намерих йогата и курс дихателни техники и медитация“, разказа тя и подчерта, че още след курса си е върнала усмивката и е разбрала, че не трябва да изоставя йогата, защото отново се е върнала към онова, което е, а именно динамичен, ентусиазиран човек.

„Имам толкова много енергия, която е направо неизчерпаема“, отбеляза Георгиева и обясни, че йогата е много лека и нежна, насочена е към това да усетим тази връзка между тялото и ума, защото йога означава "съюз".

„Също така много важно, и това е нещо, на което ние наблягаме, е дишането. Много, много наблягаме на дишането. Йогата, която правим тук в парка, е повече насочена към това първо хората да се запознаят с това какво е йога. Според нея стресът и насилието в обществото се дължат определено на забързания начин на живот, на многото задачи, които имаме. „И отново казвам, дишането е това, което може да ни помогне да върнем енергията в нашето тяло. Дишането е основното – това, което правим постоянно, защото без храна и сън можем дни наред, но без дишане колко можем? Около минута и половина до две максимум. Така че това е основният източник на енергия и ние трябва да се научим как да работим с него, как да го контролираме и по този начин да зареждаме тялото с енергия“, обясни още йога учителят и уточни, че по този начин ще изчистим и стреса, ще имаме повече ентусиазъм.

Георгиева отбеляза, че всеки един от нас изпитва стрес, и особено в момента е толкова модерно да се говори за стрес, забързан начин на живот, бърнаут. „Всички хора преминават през това, и всъщност ние просто трябва си отделим време за нас и да се заредим с енергия", заяви Георгиева. /БГНЕС