Бледо лице и задух - първи симптоми на пневмония при бебетата

Ускореното дишане и необичайно подуване на ноздрите са първите признаци на пневмония при децата до една година. В тази възрастова група болестта преминава трудно, съобщи заместник-директорът по изследванията на Централния изследователски институт по епидемиология на Руската академия на науките Александър Горелов.

"Основните признаци на пневмония са блед назолабиален триъгълник, подуване на ноздрите и задух. Основният симптом е увеличаване на дихателните движения един и половина пъти повече от нормалното - това е почти 100% пневмония. В световен мащаб най-често деца под една година умират от пневмония у дома“, каза той.

Според Горелов при деца под една година пневмонията е най-тежка, тъй като вътрешните им органи все още не са напълно оформени.

"Хрущялният скелет на бронха все още не се е оформил анатомично, поради което, за съжаление, има много проблеми. Децата имат къси дихателни пътища, а пневмонията е най-тежката при тях", добави той.

В световен мащаб заболеваемостта и смъртността на деца от различни типове пневмонии е скочила в пъти заради пандемията от коронавирус./БГНЕС