Бленджини: Пътят е дълъг, но аз виждам позитивни неща и съм оптимист

Италианският специалист загуби от Естония в неофициалния си дебют начело на България.

Пътят е дълъг, но аз виждам позитивни неща и съм оптимист. Това заяви новият селекционер на националния отбор по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини. Той направи неофициален дебют начело на тима в контролата срещу Естония в зала „Христо Ботев“, в която „лъвовете“ отстъпиха с 2:3 гейма. Днес двата състава ще изиграят още една проверка, но тя ще е затворена за фенове.

„Първо в такъв тип мачове преди всичко е важно да подредим парчетата от този пъзел, който предстои пред нас и да изградим нашата игра. Резултатът е важен, но лично за мен е важно да видя състезателите, различни аспекти от играта им и как реагират на напрежение. Колкото до резултата, загубихме..., но ако не използваш възможностите и шансовете си, няма как да спечелиш“, започна след срещата Бленджини.

„Разбира се, имаше неща, които видях, и от които съм доволен. Отношението на играта, влагането, желанието за победа. Естествено, ние сме в съвсем начален етап. В един такъв мач определено липсват неща, които трябва да има един отбор, за да може да играе и побеждава, както чисто игрово, така и като синхрон между състезателите. На контраатака, когато топката трябва да се подаде точно и след това да се завърши, там ни липсва прецизност и виждам там един минус. Но основното е, че именно за това са тези контролни срещи, за да можем извън тренировъчния процес и в игрова обстановка да видим къде са пропуските и върху какво повече трябва да се работи, за да надграждаме“, продължи италианецът.

Новият селекционер на „трикольорите“ добави, че отборът ни е в началото на един много дълъг процес. „Ако съдим по резултата, вероятно посоката не е правилната, но това е в кръга на шегата. Ние сме в началото на един много дълъг процес. Основното нещо е отношението на състезателите и това ми дава един позитивизъм. Смятам, че посоката е правилна, защото виждам тяхното отношение и влагане. Ясно е, че пътят е дълъг, но аз виждам позитивни неща, които ме карат да бъда оптимист“.

„Не мога да обещая, че този отбор ще започне изведнъж да побеждава. Това, което мога да кажа е, че това зависи не само от мен, но и от състезателите. Със сигурност от моя страна мога да обещая това пълно влагане, за което постоянно говорим и че от тук нататък мога да гарантирам, че в този отбор ще избирам само състезатели, които са готови на 100% да участват в този процес, който предстои пред нас и ще изисква много жертви. Напълно наясно сме с това нещо. От тук нататък пред нас предстои да работим, да се влагаме на 100% и да вярваме в нашия път“, завърши Джанлоренцо Бленджини. /БГНЕС