България гостува на Черна гора в търсене на първа победа в евроквалификациите

България гостува на Черна гора в пореден мач от квалификациите за Евро 2024. Двубоят от група G на Градския стадион в Подгорица започва в 19:00 часа българско време.


Националният ни отбор не загря подобаващо за визитата си в черногорската столица, след като отстъпи на Иран с 0:1 в контрола на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. В четвъртък „лъвовете“ не демонстрираха добро лице, като допуснаха ранен гол, а след това, когато иранците се върнаха по-назад, така и не създадоха много голови ситуации пред вратата на съперника. Сега възпитаниците на Младен Кръстаич ще се опитат да постигнат първи успех в квалификационната си кампания, след като направиха две равенства с Литва и Сърбия и допуснаха две поражения – от Унгария и от Черна гора, с 0:1 в Разград.

„Трикольорите“ ще са настроени за реванш и ще търсят изплуване от дъното на таблицата в групата. Нашият тим се оказа на последното място след драматичното равенство на Черна гора с Литва в Каунас. Литовците, които ни препънаха по-рано, стигнаха до точката след гол в 94-та минута. Черногорците, които ни победиха в края на март с попадение на Никола Кръстович, са с пет пункта от четири срещи, като успех над литовците можеше да ги изравни на второто място със Сърбия, която отстъпи на Унгария в Белград.

Въпреки доброто представяне над сърбите, когато „плавите“ изравниха в самия край, България няма победа в официален мач от близо година – за последно нашите надвиха Северна Македония с 1:0 като гост в мач от Лигата на нациите през септември 2022. Националите ни нямат победа в пет срещи с Черна гора – две загуби и три равенства, при голова разлика 4:2 в полза на черногорците.

"Нормално е да има турбуленция в представянето на тези млади момчета. Не трябва да повтаряме грешките, които допуснахме срещу Иран, най-вече агресивността и концентрацията. Очаквам да покажем реакция и да играем по-добре. Ако излезем по начина, по който излязохме срещу Иран, няма смисъл изобщо да излизаме на терена", каза Кръстаич на пресконференцията си преди мача.

Германска бригада ще ръководи мача ни с Черна гора. Главен съдия ще бъде Харм Озмерс, а помощници на рефера ще бъдат сънародниците му Роберт Кемптер и Доминик Шаал. Роберт Хартман е назначен за четвърти съдия. На ВАР-а ще оперират Кристиан Дингерт и Рим Хюсеин. /БГНЕС