България губи 1 млрд. лева годишно от неприсъединяването към сухопътен Шенген

Българската икономика губи 1 млрд лв. от пропуснати ползи, поради неприсъединяването ни към сухопътен Шенген. Отделни 300 млн. лв. губи бюджетът.


Това става ясно от изследване, представено на пресконференция от Съюза на българските превозвачи, предаде репортер на БГНЕС.

Секторът регистрира редица проблеми: загуба на интерес към професията, липса на битови условия за водачите, големи загуби за българските производители и пропуснати акцизни плащания. Водачите на камиони чакат с часове, понякога с дни на границите.

"Основните ценности на ЕС са свободното движение на хора и капитал. Сега обаче имаме драстична загуба на милиони евро", каза Николай Рашков, координатор на европейските политики към Съюза на Международните превозвачи.

"Трябва да "въоръжим" държавата ни с всички данни. Трябва да бъдат изпратени подготвени хора в Брюксел", обясни той, като посочи, че изчакването на ГКПП "Капитан Андреево" понякога достига 52 часа.

Ефектът за потребителите е над 135 млн. евро на година възлизат разходите за труд, които са платени от фирмите в сектора само за времето за изчакване.

Ангел Траков, председател УС на Съюза на международните превозвачи, отбеляза, че само на ГКПП-Дунав мост - Видин транспортният сектор регистрира над 200 млн. лв. загуби.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на съюза посочи: „Като бранш сме диалогични, градивни и отговорни. От тези данни зависи хлябът на над 80 хил. семейства, които трябва да защитим. Очакваме от нашите представители, които ще отидат в Европарламента след изборите през юни, да защитят тази кауза“. "Нужни са подготвени специалисти в областта на транспорта", добави той. /БГНЕС