България и Виетнам подписват Спогодба за трудова миграция до края на 2024 г.

България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция до края на 2024 г. Целта на документа е да регламентира условия, при които виетнамски граждани ще могат да работят на българския трудов пазар, предаде специалният пратеник на БГНЕС във Виетнам Димитър Русков.


Това стана ясно, след като председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева проведе среща с колегата й от Комисията по социална политика на виетнамския парламент Нгуен Туй Ан. На срещата присъства и заместник-министъра на труда и социалните въпроси на Виетнам Ле Ван Там.

"Има изключително добри предпоставки за успешно сътрудничество, тъй като редица виетнамци са учили в България. Включително членове на семейството на председателя на Комисията по социална политика на Виетнам са работили в България", каза Сачева.

В рамките на Спогодбата ще бъдат уточнени всички условия за работа на виетнамски граждани в България - тяхното социално, здравно осигуряване и условията на труд, при които ще бъдат приемани. Освен това - възможностите за квалификация и преквалификация и последваща обратна реинтеграция във Виетнам, когато приключат работните си ангажименти у нас.


Сачева уточни, че на този етап Спогодбата няма да третира конкретни сектори. Тя ще бъде обща за работниците от Виетнам, които идват в България. На този етап имаме заявки от работодатели, които са свързани със сектори в шивашката индустрия, строителството, корабостроенето, индустрията и земеделието.

По-рано днес председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че предстои да бъде направена договорната база с работа по Спогодбата за трудова миграция между двете страни, която би дала добра основа за трудова мобилност и миграция за нуждите на българския пазар.

"Положителна роля ще изиграят както ратифицираните споразумения за свободна търговия и защита на инвестициите, така и реализацията на стратегическите документи, включително стратегията на ЕС за Индо-тихоокеанския регион", каза още Желязков./БГНЕС