България, Италия, Албания и РСМ на среща на върха по Коридор 8 в Бриндизи

В Бриндизи започна срещата на върха между Италия, Албания, Северна Македония и България по Коридор 8, предаде репортер на БГНЕС.


„Срещата, която се провежда в замъка „Федеричано“, е председателствана от италианския заместник министър-председател и министър на външните работи Антонио Таяни и има за основна цел възобновяването на Коридор 8 - мултимодална инфраструктура, включена в стратегическата европейска транспортна мрежа (TEN-T), която ще свързва Адриатическо с Черно море“, се казва в официално изявление на италианското външно министерство.


Заедно с Таяни на срещата присъстват и външните министри на Албания, България и Северна Македония. Българският вицеприемиер и министър на външните работи Мария Габриел вече пристигна на срещата и беше посрещната от министър Таяни, предаде репортерът на БГНЕС.

След пристигането си в Бриндизи, Мария Габриел написа в Туитър: „Важни дискусии относно регионалното сътрудничество, свързаността, стратегическото значение на Коридор 8, свързващ Черно и Адриатическо море“.

Дневният ред включва обсъждането на значението на Коридор 8 и включването му в европейската транспортна мрежа като една от основните цели на съответните правителства. „Изграждането му ще даде възможност за регионални връзки, добросъседство, икономическо развитие, бързо придвижване на хора, фирми и стоки. Коридор 8 се счита за проект от стратегическо значение за ЕС и НАТО. Основната цел е доближаване на Западните Балкани до Европейския съюз, създаване на по-тясна връзка и сътрудничество между страните от региона“, се казва още в изявлението на министерството, публикувано на официалния му сайт.


Ще има и дискусия, посветена на конфликта в Украйна, Западните Балкани и въпросите на миграцията, както и обсъждане на необходимостта от по-голямо участие на местните общности и младите поколения - въпроси от решаващо значение за повишаване на доверието на балканското гражданско общество в перспективата за интеграция на страните от региона в Европейския съюз.

След пленарната сесия, посветена на интеграцията и сътрудничеството във формат 1+4, ще се проведе съвместна пресконференция на министрите.


Италианският външен министър Антонио Таяни подчерта важността на тази инициатива по време на конференция за участниците, като припомни последното тристранно споразумение, сключено в Анкона с Хърватия и Словения.

„Тази среща имаше за цел да популяризира стратегически център за логистика между Европа и Азия, разглеждайки ключови въпроси като развитието на пристанищата, морската сигурност и опазването на околната среда“, каза той.

"С Албания, България и Северна Македония искаме да насърчим по-интензивно сътрудничество и интеграция чрез Коридор 8. Тази среща ще послужи и за стартиране на платформа за политически диалог и сътрудничество, която, асоциирайки две държави-членки на ЕС и две страни-кандидатки, дава пример за регионално сътрудничество на Балканите - коментира вицепремиерът, „регион от стратегическо значение за Италия, в който правителството инвестира, позиционирайки се като водещ играч“.

В Туитър акаунта си Таяни написа: „Част от срещата по Коридор 8, провеждаща се в замъка в Бриндизи, премина. Обсъдихме как да продължим да укрепваме политическата, стратегическата и икономическата координация между нашите страни“.

Специално внимание по време на срещата ще бъде отделено на необходимостта от борба с трафика на хора, предвид нарастването на незаконните миграционни потоци по Балканския маршрут.

„Ангажиментът на италианското правителство в региона на Балканите доказва стратегическото значение, което този регион има за Италия и за Европа като цяло“, подчерта министърът.

В рамките на срещата, след кратко посещение на борда на кораба "Сан Джорджо" на италианските военноморски сили, Таяни и останалите външни министри посетиха Центъра за глобални логистични услуги на ООН и Центъра за хуманитарна подкрепа.

„Базата на ООН в Бриндизи представлява център за върхови постижения, в който Италия възнамерява да продължи да инвестира, включително и поради допълнителните ползи, които създава за местната икономика“, информира от своя страна агенция АНСА.

Министърът за Европа и външните работи на Албания Олта Джачка смята, че Коридор 8 е много повече от обикновен инфраструктурен проект. Новината беше съобщена по време на речта й на срещата на министрите, цитирана от „Албаниан Пост“.

„Коридор 8 е много повече от обикновен инфраструктурен проект. Той е предвиден като механизъм за сътрудничество и интеграция. Това ще помогне за връщането на Адриатическо море към морето, което ни обединява и трансформира нашата икономическа ситуация“, каза албанският официален представител.

Джачка добави: „Удоволствие е да работим заедно за напредъка на тази програма. Удоволствие е да видя такъв голям ангажимент за реализирането на Коридор 8. Окуражени от ангажимента на Италия, България и Северна Македония. Решени да изведем тази идея докрай, за благото на всички наши страни и народи”, добави тя. /БГНЕС