България приключи първия турнир от Лигата на нациите със загуба от Япония

Мъжкият национален отбор на Япония не даде гейм на България в среща от Волейболната лига на нациите (VNL) – 3:0 (25:22, 25:21, 26:24). За „трикольорите" ни това бе последна среща от първия турнир в надпреварата, който се проведе в Нагоя. В него ние записахме три поражения (от Китай, Полша и Япония) и една победа (над Словения). Към момента сме на осма позиция във временното класиране с 5 точки.


Пред своята публика и пълни трибуни японците оправдаха очакванията на фаворит. Азиатците изнесоха много силен мач срещу България, в който показаха страхотни неща в защита и неутрализираха българското нападение. Тимът, воден от Пламен Константинов, отново игра силно на посрещане и нямаше голяма успеваемост при начален удар. Силно включване отново направи Аспарух Аспарухов. Срещу домакина България стартира с Мартин Атанасов и Александър Николов на посрещане, Димитър Димитров на диагонал, с централните блокировачи Николай Колев и Алекс Грозданов, а капитанът Георги Сеганов, който празнува и рожден ден днес, бе на поста разпределител. Преди началото на двубоя организаторите изненадаха българския капитан с торта.

Срещата започна с 3:2 за България, последва равенство в точките между двата тима и след много бърза игра, и няколко успешни атака през центъра, съперникът ни направи обрат и се откъсна на няколко точки. „Лъвовете" запазиха хладнокръвие и продължиха да се борят, гонейки съперника, но класата на Япония не позволи повече – 22:25. През втората част националите се държаха изключително близко до съперника, и срещата вървеше точка за точка. Въпреки инструкциите на треньора и опитите ни да не позволява серия, такава беше направена и Япония се откъсна и затвори частта при 25:21. Третият гейм започна равностойно, с нови опити на Япония да се откъсне, но българите не позволяваха. Водачеството се смени на няколко пъти с крехка преднина за един от двата тима. При 17:17 щабът ни поиска видео преглеждане, което отне няколко минути, а съдията отсъди спорна топка. Илия Петков влезе и записа два аса, които можеха да ни дават по-сериозен аванс и да върнем интригата, но тима не се възползва. Въпреки че това бе най-оспорваната част, накрая отстъпихме с 24:26.

Александър Николов отново бе най-резултатен за българския тим с 13 точки, а резервата Аспарухов направи добро включване с 9 точки, като 2 бяха на блокада. Мартин Атанасов се отчете с 7. Капитанът на японците Юки Ишикава бе най-резултатен в срещата със 17 точки. Отборът ни се прибира във вторник, а следващият турнир е в Орлеан (Франция). Първата среща е на 20 юни срещу Бразилия. /БГНЕС