България игра добре, но отстъпи на европейския шампион Полша

България се бори срещу европейския шампион Полша, но загуби с 0:3 (24-26, 20-25, 21-25) втората си среща от олимпийския квалификационен турнир за Игрите в Париж 2024. Активът ни в Група С, която се провежда в Сиан (Китай), е победа и загуба. Квоти взимат първите два от осемте отбора в класирането. Утре е почивен ден за "трикоьлорите", а във вторник излизаме срещу Аржентина в 5:00 ч. наше време.


Изключително интересен и равностоен бе първият гейм срещу фаворита Полша, който България дори можеше да спечели, като пропусна геймбол в неговия край. Полша влезе със самочувствие в срещата и поведе, но много мощна игра на капитана Цветан Соколов даде увереност и в българския състав, който изравни при 8:8, въпреки добрата игра в защита на съперника. "Трикольорите" излязоха напред в резултата след хитро подаване на Колев и точка, реализирана от Александър Николов. След това самия Колев записа точка, а ас на Соколов принуди Никола Гърбич да вземе прекъсване за Полша. Последваха грешка на сервис и в двете посоки, а резултатът започна да върви точка за точка с размяна на водачеството. Точка на България бе назаслужено отнета при 18:20, като съдията Стефано Чезаре отсъди спорна топка. Все пак Колев реализира 19-та точка за тима ни, а новото равенство дойде след ас на капитана Соколов (20:20). Симеон Николов влезе в игра при 21:21. Точки на Соколов и Атанасов, както и последвал ас именно на 16-годишният разпределител доведе до геймбол за българския тим (24:23). Гърбич взе прекъсване, а при подновяването на играта началният удар на Мартин Атанасов отиде в аут. След това отлична игра на блокада на Полша им помогна за обрат и спечелване на първата част с 24:26.

Във втория гейм посрещането ни продължи да бъде на ниво, но за съжаление не бяхме толкова ефективни в атака. Частта започна с наши грешки, които позволиха на поляците да поведат с 2:5. Константинов взе прекъсване, но разликата стана 4 точки след него (3:7). "Лъвовете" все пак не се отчаяха и намалиха до 1 точка след две дълги разигравания (6:7). Европейският шампион се възползва от нови колебания в редиците ни и отново дръпна с 3 точки (10:7). Този аванс на европейския шампион се запази дълго в тази част, а в едни момент те дръпнаха и с 5 точки (16:21). При този резултат имаше още една ситуация със спорно съдийско отсъждане. Полски състезател си призна, че е направил докосване на мрежата при поискано от нас видеоповторение, но съдията даде точката на съперника с извинението, че от видео кадрите не се вижда ситуацията. Все пак намалихме отново на 3 точки (18:21). Грешка на Алекс Николов на сервис доведе до геймбол за Полша (19:24) и въпреки, че те не се възползваха и направиха също грешка на начален удар, при следващото разиграване спечелиха и втория гейм при 20:25.

Младият Симеон Николов започна в третата част на мястото на Георги Сеганов и това се оказа много добър ход на Пламен Константинов. Камил Семенюк настъпи линията и България поведе с 2:1, а ас на Соколов ни изведе со 4:2. Поляците успяха бързо да стигна до равенство (5:5) и с повече настроение в играта да увеличат преднината си до 5 точки (10:15) след блокаут на Семенюк. Треньорският ни щаб взе прекъсване, а Николай Пенчев влезе в игра. Тази глътна въздух даде нов импулс в редиците ни. Мощна игра на Соколов и три поредни точки за тима ни доведоха разликата отново само до 1 точка, а това накара Гърбич да вземе прекъсване от своя страна. Стигна се до равенство и силни минути за нашия отбор, който успя дори да поведе след перфектен сервис на влезлия Стефан Чавдаров и контраатака на Николай Колев (20:19). Блокадата на Полша влезе в действия и се стигна до обрат, на който не успяхме да отговори. Първият мачпойнт дойде при 20:24. Лукаш Качмарек сбърка на севрис, но това се случи и при нашето последвало изпълнение, което затвори срещата при 21:25 и 0:3 за Полша.

Капитанът Цветан Соколов отбеляза 20 точки за България срещу Полша, Александър Николов добави 8, а с по 6 точки завършиха Николай Колев и Алекс Грозданов.

За поляците най-резултатен бе Бартош Беднож с 16 точки, а по 13 реализираха Качмарек и Семенюк. /БГНЕС

Категории: