България си поставя цел за около 3 г. да приключи разговорите за ОИСР

България си поставя за цел да приключи преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за около 3 години. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на вицепремиера и външен министър Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.


Страната ни стартира процеса на преговорите за присъединяване към организацията най-развитите държави света преди около една година. На 10 юни 2022 г. е приета Пътната карта, в която се задават параметрите, етапите и условията на процеса на присъединяване.

На 17 ноември 2022 г., в изпълнение на Пътната карта, България предостави първоначален меморандум. Той представлява първа самооценка на съответствието на българското законодателство, политики и практики с действащите правни инструменти на ОИСР.

„Цялостната самооценка показва, че нашето законодателство, политики и практики са до голяма степен приведени в съответствие със стандартите и правните инструменти на ОИСР“, отбелязва министър Габриел.

Към момента у нас са проведени и 4 технически мисии от комитети на ОИСР: Комитет по статистика и статистическа политика: 27-31 март; Комитет по екологична политика: 4- 6 април; Комитет по конкуренция: 24-28 април; комитет по корпоративно управление и Работна група по държавните предприятия: 12-15 юни.

„Следващи планирани в близък срок технически мисии са: на комитета по търговия: 25-29 септември; комитета по политика за регионално развитие: 18-21 септември“, заявява вицепремиерът Габриел.

Първата частична оценка на България се е състояла в рамките на комитета по екологична политика. На 25 май в комитета чрез видеоконферентна връзка се проведе дискусия по прегледа на България. Комитетът разгледа изготвения от Секретариата на ОИСР доклад относно съответствието на българското законодателство и практики със стандартите на ОИСР в областта на околната среда.

„Заключението на комитета е, че страната ни отговаря на голяма част от основните принципи на ОИСР в областта на опазването на околната среда и справянето с климатичните промени. От разгледаните 33 правни инструмента бе прието, че България е покрила 30“, заявява вицепремиерът Габриел.

В средата на юни се е състояла и първоначалната дискусия в Работната група по частни пенсионни фондове по съответствието на българското законодателство и практика с правни инструменти на ОИСР, а през ноември предстои дискусия в Работна група по отпадъци към комитета по екологична политика.

„Цялостният процес на присъединяване към ОИСР следва да приключи в „разумен срок“ и ще зависи от способността на България да предоставя информация на оценяващите комитети и да предприема действия в съответствие с направените препоръки за промени в законодателството, както и в своите политики и практики. Досегашната практика показва, че за страните членки на ЕС, които са сходно мислещи и с добри постижения в основните области на взаимодействие с ОИСР, обикновено процесът на разговори отнема сравнително по-кратък период от порядъка на 3 години. Такава е целта, която България се поставя“, подчертава вицепремиерът Габриел. /БГНЕС