България удари Словения за първа победа в Лигата на нациите

Мъжкият национален отбор по волейбол на България постигна дебютен успех в тазгодишното издание на турнира Лига на нациите, след като се наложи над Словения с 3:0 гейма – 26:24, 25:23, 25:17, в първата седмица на надпреварата, която се провежда в Нагоя, Япония.

След като допуснаха неприятно поражение от Китай с 2:3 в откриващия си двубой, възпитаниците на селекционера Пламен Константинов показаха днес характер в първите два гейма на сблъсъка си със словенците, а в третия стигнаха до убедителен успех в точките.

Най-резултатен за нашите бе Александър Николов, който завърши с 16 точки (всичките от атака). Мартин Атанасов се отчете с 13 пункта. С 9 завърши Алекс Грозданов – той направи цели четири блокади. Димитър Димитров също приключи с 9 точки, а с 6, три от които от сервис, допринесе Николай Колев.

За Словения капитанът Тине Урнаут бе над всички с 13 точки. Той обаче бе и единственият, който стигна до границата от 10 пункта за своя тим – Клемен Чебул завърши с 9, 7 добави Рок Можич, а с по 5 приключиха Ян Кожамерник и Матей Кьок.

Успехът изкачи временно „лъвовете“ на върха в подреждането на Лигата на нациите с актив от четири точки. Словенците заемат седмата позиция. За България предстои сблъсък със световния вицешампион Полша утре, 9 юни, от 10:10 часа българско време. Словения, която на старта надви Сърбия, почива утре, а в петък се изправя срещу Франция. /БГНЕС