България в битка с Франция в осминафиналите на Евроволей 2023

Националният отбор на България ще се изправи срещу Франция в осминафиналите мач от Европейското първенство по волейбол тази вечер от 20:30 часа. Двубоят ще се играе в Двореца на спорта и културата във Варна, като се очаква "лъвовете" да имат подкрепата на пълните трибуни.


България се класира за осминафиналите на турнира, след като завърши на четвърто място в своята група В с две победи и три загуби. Играчите на селекционера Пламен Константинов започнаха с поражение от Испания, след което победиха Финландия и Украйна, преди да загубят от Хърватия и Словения. От своя страна Франция, която е действащ олимпийски шампион, регистрира четири победи и една загуба в група D и завърши на първо място.

Лошата новина за нашите преди двубоя с „петлите“ е, че младата ни звезда Александър Николов отново се разболя. Асът ни започна Европейското първенство с вирус, а сега страда от болки в гърлото. Лекарският екип му даде антибиотик, за да може да се възстанови. В последните дни здравословни проблеми имаха Теодор Салпаров и Мартин Атанасов.

"За мен няма значение къде ще направиш голямата крачка – дали на осминафинал или четвъртфинал. Може да се окаже предимство, че е първи мач. Французите ще дойдат, ще видим как ще привикнат към залата. Все пак има някои особености и дано това е в наша полза. Но само това няма как да разчитаме, за да победим настоящия европейски шампион", каза Константинов след поражението от Словения във вторник.

"Трябва да погледнем на някои малки детайли, за да можем да победим Франция", коментира диагоналът Цветан Соколов. "Надявам се да изиграем хубав мач. Ще ни бъде много трудно. Дано играем по-добре, отколкото днес. И каквото сабя покаже. Гарантирам, че отборът ще даде максимума. Това вече е елиминационен кръг и загубим ли, отиваме вкъщи. Всички ще играем на 100 процента и ще се борим за победата. Огромно благодаря към публиката. Хората показаха, че са с нас. Те са седмият играч на корта", допълни той.

"Бях казал, че ако искаме да направим нещо запомнящо се на това европейско, ще трябва да бием един силен отбор. В нашия случай се падаше или Словения, или Франция. По моите сметки просто трябваше да играем с Франция на четвъртфинал, но пък сега ще го срещнем по-рано в осминафинал. Ако момчетата играят така, както играха срещу Словения, аз съм спокоен, че ще направим страхотен мач", заяви президентът на Федерацията Любо Ганев.

Победителят от мача между Франция и България ще играе с Румъния или Хърватия в четвъртфиналите. /БГНЕС