България в обща декларация: Членството в НАТО е гаранция за стабилност и мир

"За нас, българите, естонците, латвийците, литовците, румънците и словенците, членството в НАТО е гаранция за стабилност и мир"


Това се споменава в обща декларация по случай 20-годишнината от присъединяването на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словения към НАТО, министрите на външните работи от тези страни изразиха важни послания, подчертаващи значението и перспективите на членството им в организацията.

"Ние сме горди да сме членове на най-мощния и успешен военно-политически съюз в света, който продължава да защитава демократичните ценности и сигурността на своите членове.", това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

В духа на предстоящата среща на върха във Вашингтон, министрите изразяват готовността си да укрепват и адаптират Алианса, като подкрепят бъдещото членство на Украйна и продължават да защитават интересите и сигурността на евроатлантическото пространство.

"Ние сме готови да допринесем за укрепването и адаптирането на Алианса в преддверието на юбилейната среща на върха във Вашингтон; да продължим да подкрепяме Украйна, чието бъдеще е в НАТО; да гарантираме, че ще направим важна стъпка към присъединяването на Украйна към НАТО; и да продължим с трансформацията на НАТО и защитата на нашите демократични ценности," пишат в декларацията външните министри.

В декларацията се подчертава още и значителния принос на тези държави за укрепването на НАТО през последните години, отбелязвайки важното значение на сътрудничеството със съюзниците за гарантиране на сигурността на Източния фланг на Алианса.

Нашите страни остават ангажирани с мисията на НАТО и се ангажират да продължат да допринасят за сигурността и стабилността в региона и по света. /БГНЕС