България заедно с Украйна е домакин на конференция за Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместно домакини в София на Втората конференция по сигурността в Черно море на Международната Кримска платформа.


На 15 април в Централния военен клуб в София ще се проведе Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Конференцията се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

Военната агресия на Русия срещу Украйна сериозно подкопа системата за сигурност в региона на Черно и Азовско море и оказа пряко въздействие върху сигурността на нашия континент. По време на конференцията ще бъдат обсъдени последните събития в областта на сигурността в региона на Черно море, последиците от продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в региона.

Прилагането на украинската „Формула за мир“ също ще бъде важен аспект на дискусията. Официалното откриване на конференцията е днес. /БГНЕС