Българска делегация за пръв път в Конгреса на Охайо

Българска делегация направи първо по рода си посещение в Конгреса на Охайо, предаде БГНЕС.


Целта на посещението беше да се представи историята и постиженията на българската емиграция в Охайо пред официални лица на най-високо равнище.

Бяха проведени срещи с председателя на Камарата на представителите Джейсън Стивънс, с лидера на демократите Алисън Русо, в офиса на президента на Сената, Мат Хъфман, както и с лидерите на демократите Ники Антонио и щатски сенатор Хърсел Крейг.


Изключително ползотворна среща беше проведена с Лидия Михалик, от администрацията на губернатор Майк Дюин, с която постигнахме договорености за взаимно сътрудничество в сферата на икономическите и културните въпроси.


Българската делегация включваше Джордж Адамс, президент на MacGahan Festival, отец Владимир Бакърджиев от църквата „Св. Тома“, Диди Патридж, президент на Българската асоциация на Синсинати, Надя Танова от Българско неделно училище „Родолюбие“ и Грег Чачов, президент на МПО – „Свобода“.

Сред бележите личности от общата история на България и щата Охайо са американският военен кореспондент Джанюариъс Макгахан, ученият Виден Табаков от Университета на Синсинати, чиито научни разработки са спомогнали за изпращането на първия човек на Луната, македонските българи братя Кираджиеви, създали една от 20-те най-известни храни в Америка "Синсинати чили", както и представителите на днешната ни емиграция с техните културни организации и училище.

БГНЕС припомня, че в щата Охайо живее голяма българска общност през първата половина на ХХ век. Тя идва предимно от населените с българи земи в Македония, които остават извън границите на Родината. /БГНЕС