Български евродепутати в РСМ за съвместно заседание на ЕП и Събранието

В началото на следващата седмица в Скопие ще се проведе съвместна среща на Европейския парламент с представители на местното събрание. В европейската делегация фигурират двама български евродепутати и предстои да се види дали те ще бъдат допуснати на територията на РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.


Преди около седмица властите в югозападната ни съседка отказаха да допуснат евродепутата Андрей Ковачев, с което потвърдиха за съществуването на така наречен „черен списък“, в който са включени български граждани.

„В края на януари и началото на февруари 2023 г. се разпространи един слух, че РСМ подготвя „черен списък“ за български и европейски граждани, които нямат право да влизат в РСМ въз основа на това, че те не признават македонската идентичност и език и по тази начин те обиждат македонския народ. Тъй като официално те не потвърдиха за този списък, в който влизам аз, Ангел Джамбазки, Милен Врабевски, към онзи момент смятах, че това е само слух и не може да бъде сериозен“, заяви пред БГНЕС евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

По-късно се появи информация, че президентът Стево Пендаровски настоявал да има истински такъв списък и е имал среща с премиера, вътрешния министър и службите за неговото изготвяне.

„Не вярвах, че това може да е истина“, каза Ковачев, който миналата седмица на собствен гръб узна за съществуването на такъв списък, след като беше спрян на македонската граница и му бе отказано да влезе, защото името му фигурирало в системата.

„След силната реакция на Брюксел, македонските власти заявиха, че това не било заради мен, а заради някой друг, който бил с нас, въпреки че аз бях с човек в колата, който беше пуснат. По тази причина тяхното обяснение е странно“, добави евродепутатът от ЕНП.

В началото на следващата седмица Скопие ще бъде домакин на редовния съвместен парламентарен комитет между Европейския парламент и Събранието на РСМ. В евроделегацията България ще бъде представена от Ангел Джамбазки и Александър Йорданов. Според информацията в македонските медии поне за един от тях се знае, че фигурира в така наречения „черен списък“. Какво ще предприеме Скопие предстои да видим.

При всички положения македонските власти дължат обяснение за своето поведение.

„РСМ трябва ясно да заяви дали съществува този списък, кога е създаден, по чия инициатива, на каква основа се взима решение кой да влезе в него и дали те смятат да продължат с практиката на „черните списъци“, заяви Андрей Ковачев. /БГНЕС