Блинкен: Агресията на Китай застрашава търговия за 3 трлн. долара

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща по-голямо американско участие в областта на икономиката и сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион, свързвайки стабилността в региона с "просперитета" на Съединените щати. Блинкен заяви, че "Индо-Тихоокеанският регион ще определи траекторията на света през XXI век".

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нападна Китай за "агресивните му действия" в Азия, като заяви, че държавите в региона искат "поведението да се промени".

"Има голяма загриженост от Североизточна до Югоизточна Азия, от река Меконг до тихоокеанските острови, относно агресивните действия на Пекин", заяви Блинкен по време на ключова реч в Джакарта.

"Претендиране за открити морета за свои собствени... Изкривяване на отворените пазари чрез субсидии с държавни компании... Отказване на износ или анулиране на сделки с политики на държави, с които не е съгласен... Участие в незаконен риболов и други дейности. Държавите от целия регион искат това поведение да се промени. Ние също искаме", добави той.

Обръщението на американския топ дипломат имаше за цел да подчертае политиката на администрацията на Джо Байдън към Индо-Тихоокеанския регион.

"Ето защо сме решени да гарантираме свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, където действията на Пекин застрашават движението на търговия на стойност 3 трилиона долара всяка година", отбеляза той. "Струва си да се напомни, че с това са обвързани реалните средства за препитание на милиони хора по света", добави Блинкен.

В обръщението си той заяви, че "целта" за осигуряване на "основан на правила ред" и "свобода на корабоплаването" във водите на Азиатско-Тихоокеанския регион не е предназначена да държи определена държава настрана.

"Това не е състезание между регион, ориентиран към САЩ, и регион, ориентиран към Китай", разясни Блинкен.

По време на обръщението си той подчерта, че "визията" на Вашингтон за региона е съсредоточена върху "пет основни елемента".

"Най-напред ще постигнем напредък в един свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, в който проблемите ще се решават открито, правилата ще се постигат по прозрачен начин и ще се прилагат справедливо; стоките, идеите и хората ще се движат свободно - по суша, в киберпространството и в открито море - с управление, което е прозрачно и отговаря на нуждите на хората", заяви държавният секретар на САЩ.

Блинкен подчерта, че установяването на по-тесни връзки с други държави от региона, насърчаването на "широкообхватен просперитет", изграждането на "по-устойчив Индо-Тихоокеански регион" и укрепването на сигурността в района са други ключови компоненти на индо-тихоокеанската политика на администрацията на Байдън.

Блинкен изтъкна помощта на САЩ за посрещане на регионалните нужди от ваксини и посочи финансирането на инфраструктурата, предлагано от Вашингтон, като държавният секретар на САЩ изброи някои от мерките, предприети от Съединените щати за насърчаване на "устойчивостта" и "широкообхватния просперитет" сред страните от региона.

"От 300-те милиона дози безопасни и ефективни ваксини, които Съединените щати са разпространили по света, ние сме изпратили повече от 100 милиона дози в Индо-Тихоокеанския регион", заяви Блинкен.

"Ще задълбочим договорните си съюзи с Австралия, Япония, Южна Корея, Филипините и Тайланд. Ще насърчаваме по-тясно сътрудничество между тези съюзници и ще търсим начини да свържем съюзниците си с нашите партньори - както направихме с Четиристранката", каза още той, визирайки групата от четири държави, включваща Австралия, Индия, Япония и САЩ.

"Ние ще осигурим качествена инфраструктура с висок стандарт, от която регионът има нужда. Проектът "Изграждане на по-добър свят", който стартирахме заедно с партньорите от Г-7 през юни, се ангажира с мобилизирането на стотици милиарди долари под формата на прозрачно и устойчиво финансиране през следващите години", заяви първият дипломат на САЩ.

Блинкен също така похвали тристранния съюз за сигурност AUKUS между Вашингтон, Канбера и Лондон за насърчаването на "мира и стабилността" в Индо-Тихоокеанския регион, като заяви, че групата е един от "най-добрите примери" за това как САЩ биха искали да изградят по-дълбоки връзки в региона със своите съюзници и партньори, за да гарантират сигурността.

Китай гледа с безпокойство на групи като Четиристранката и AUKUS, които бяха споменати от Блинкен в речта му.

Китайският външен министър Ван Ий сравни Четворката с "азиатско НАТО“ и упрекна AUKUS, че "подстрекава" към надпревара в ядреното въоръжаване в региона.

Като част от споразумението AUKUS САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да предоставят на Кралските австралийски военноморски сили усъвършенствана технология за ядрени подводници (SSN). /БГНЕС