Блинкен: Ако Русия промени курса, ще имаме стабилни отношения

Съединените щати са готови да общуват с Русия в бъдеще, ако тя промени настоящия си курс, въпреки че ще бъде трудно да се съди за това след първата среща на върха между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

"Ако тя (Русия) промени курса си, ние сме готови да общуваме", каза той в интервю за Axios.

Според него предстоящата среща на върха на президентите на двете страни в Женева следващата седмица едва ли ще покаже дали Русия иска да направи нещо подобно.

"Президентът Байдън ще се срещне с президента Путин след седмица, не въпреки, а поради тази агресия и атаки. Той ясно и директно ще каже какво може да се очаква от САЩ, ако агресивните и безразсъдни действия срещу нас продължат.

Той ще даде ясно да се разбере, че ако Русия избере различен курс в своите действия, ние ще предпочетем по-стабилни отношения. Това ще бъде от полза за нашия народ, за руския народ и за целия свят - стратегическа стабилност и контрол над оръжията. Трябва да изпробваме възможността, а най-добрата такава е президентите на САЩ и Русия да се срещнат очи в очи “, добави Блинкен.

"Не мога да кажа дали съм оптимист или песимист относно тестването на тази възможност. Не мисля, че ще бъде ясно след първата среща, но ще имаме определена информация. Във всеки случай, готови сме и за двата сценария", каза Блинкен. /ТАСС

Тагове: