Блинкен: Дипломацията е единственият начин за мир в Кавказ

Дипломацията е единственият начин за постигане на мир в Южен Кавказ, написа Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Туитър, след като проведе телефонен разговор с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

Блинкен е предложил по-нататъшна помощ от страна на САЩ за улесняване на двустранните мирни преговори с Азербайджан, се казва в прессъобщение на Държавния департамент на САЩ.

Секретарят Блинкен е благодарил на министър-председателя Пашинян за постоянния ангажимент на Армения към мира и е насърчил предприемането на конкретни стъпки за намиране на решения на нерешените въпроси.

Блинкен е потвърдил подкрепата на САЩ за преки разговори и дипломация в подкрепа на траен и устойчив мир в Южен Кавказ и е подчертал, че няма военно решение.

БГНЕС припомня, че Ереван, който разчита на Русия като гарант за сигурността, е все по-разочарован от неуспеха на Кремъл да предотврати продължаващата с месеци блокада от страна на Баку на единствената сухопътна връзка между Карабах и Армения.

Министър-председателят на Армения обвини доминирания от Москва съюз за сигурност, че е оставил страната му на студено пред заплахата от подновяване на военните действия със съседен Азербайджан.

Пашинян многократно е критикувал това, което той определи като провал на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) да защити Армения в условията на противопоставяне с Азербайджан за Нагорни Карабах. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ