Блинкен е на посещение в Сеул

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Сеул за разговори с южнокорейския си колега, докато съюзниците засилват сътрудничеството си в условията на нарастваща загриженост за по-близките военни връзки на Северна Корея с Русия.


Двудневното посещение, първото на държавен секретар на САЩ от две години и половина насам, е част от по-широката азиатска обиколка на Блинкен, което включва срещи с партньори от Г-7 и двустранни разговори с японски официални лица в Токио, както и по-късна спирка в Индия.

Посещението в Сеул идва в момент, когато Съединените щати и Южна Корея, заедно с Япония, осъдиха доставката на оръжия и военно оборудване от Северна Корея за Русия.

Вашингтон и Сеул смятат, че по-тесните военни връзки между Севера и Русия, за която се смята, че изпитва трудности с изчерпването на запасите от боеприпаси във войната си с Украйна, са опит на Пхенян да си осигури стратегически военен капацитет в замяна.

Северна Корея се подготвя да изстреля шпионски сателит, след като на два пъти тази година не успя да изведе такъв в орбита.

Южнокорейската шпионска агенция заяви миналата седмица, че Северна Корея е на финалния етап от подготовката за изстрелването, след като очевидно е получила техническа помощ от Русия.

Пхенян и Москва отричат твърденията за оръжейни сделки, докато лидерите им обещаха по-тясно военно сътрудничество по време на срещата си през септември в Далечния изток на Русия.

В понеделник южнокорейските военни заявиха, че са в готовност за евентуални севернокорейски провокации, след като Пхенян обяви 18 ноември за "ден на ракетната индустрия" в чест на изстрелването на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от страната миналата година.

През ноември през 2022 г. Северна Корея тества МБР "Хвасон-17" - оръжие, което потенциално може да достави ядрена бойна глава до всяка точка на Съединените щати.

С помощта на Съединените щати Южна Корея също така планира да изстреля първия си шпионски спътник на 30 ноември с ракета SpaceX Falcon-9 от военната база на САЩ "Ванденберг"./БГНЕС