Блинкен и световни дипломати обсъждат положението в Афганистан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе отделни телефонни разговори с канадския външен министър Марк Гарно, германския външен министър Хайко Маас и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и обсъдиха с тях ситуацията в Афганистан, се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

Блинкен проведе тези разговори с цел „обсъждане на плановете на САЩ за намаляване на цивилното присъствие в Кабул в светлината на променящата се ситуация по сигурността“. В същото време ръководителят на американската дипломация „подчерта, че САЩ остават ангажирани да поддържат силни дипломатически отношения по сигурността с афганистанското правителство и да работят със съюзници“. "По време на всяко обаждане секретарят Блинкен и неговите колеги обменяха мнения относно ситуацията със сигурността в Афганистан, спешната необходимост от ограничаване на насилието, както и продължаващите дипломатически усилия. Секретарят Блинкен потвърди, че САЩ остават ангажирани да подкрепят политическо решение на конфликта “, се казва в изявлението.

В четвъртък талибаните обявиха завземането на няколко от най -големите градове в страната, включително Кандахар и Херат./ БГНЕС