Блинкен: Иран може да има ядрен материал за оръжейни цели до три месеца

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Иран вече е способен да обогати ядрен материал до ниво за производство на оръжие за три до четири месеца.

"Резултатът днес е, че Иран е много по-близо до възможността да произвежда ядрени материали за оръжия, отколкото когато [Съвместният цялостен план за действие за ядрената програма на Иран] беше в сила. Така нареченото време за пробив, от което Иран има нужда, за да произвежда ядрени материали се е увеличило с една година", заяви каза Блинкен в интервю за Националното обществено радио на САЩ.

Според държавния секретар е необходимо да се работи за по-дългосрочно и сериозно споразумение. "Ако се върнем към споразумението, ако Иран се върне, за да се съобрази със [сделката], и ние направим същото, тогава ще трябва да работим за по-дългосрочно и сериозно споразумение," добави той.

Блинкен смята, че подобно споразумение трябва да обхваща иранската програма за балистични ракети и предполагаемите дестабилизиращи действия на Техеран в други страни./БГНЕС, ТАСС