Блинкен към Зеленски: Военната помощ от САЩ вече е на път

При изненадващото си посещение в Киев ръководителят на американската дипломация увери украинския президент, че американската военна помощ е "на път" към Украйна.

"Помощта е на път, част от нея вече е пристигнала, ще пристигне още. И тя ще има реално значение на бойното поле", обеща Антъни Блинкен по време на среща с Володимир Зеленски, предаде АФП.

На фона на вътрешните борби между републиканците и демократите на Съединените щати им отне месеци да отпуснат обещаната от Белия дом помощ в размер на около 61 милиарда евро. В резултат на тези политически разногласия украинската армия изчерпа оръжията си точно когато Русия започна нова офанзива през есента и зимата на 2023-2024 г.

Украинският президент настояваше за необходимостта от получаване на повече средства за противовъздушна отбрана, като призова за две батареи "Патриоти" за региона на Харков.

Харковската област е обект на руска сухопътна атака от 10 май, и през последните месеци е подложена на интензивни бомбардировки, довели до нормиране на електроенергията.

Блинкен, който е на четвъртото си посещение в Киев от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., пристигна в украинската столица с нощен влак от Полша.

Съединените щати отпуснаха още един пакет военна помощ в размер на около 1,4 млрд. долара, която беше изтеглена от запасите им, главно противовъздушни системи "Пейтриът" и "НАСАМС", както и артилерийски боеприпаси. /БГНЕС