Блинкен: Китай иска да стане водеща световна сила

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Китай иска да стане водеща военна, икономическа, дипломатическа и политическа сила в света и че САЩ и Австралия трябва да се противопоставят на това. Той направи съответното изявление в интервю за водещото австралийско издание The Australian в петък.

Според Блинкен стратегическите амбиции на китайското правителство "са се разширили до степен, в която то вече се стреми не само да доминира, но и да наложи нов световен ред", отправяйки предизвикателство към САЩ, техните съюзници и "международния ред, основан на правила". "Няма съмнение, че Китай се стреми да стане водеща военна, икономическа, дипломатическа и политическа сила не само в региона, но и в света. През последните години сме свидетели на по-агресивни действия от страна на властите на КНР както в страната, така и в региона", посочи Блинкен.

Ръководителят на Държавния департамент подчерта, че нито САЩ, нито Австралия "се опитват да ограничат растежа и развитието на Китай, а защитават либералните ценности и ред, които са поставени под въпрос". В тази връзка той отбеляза, че новото сътрудничество между Москва и Пекин, макар и "да поставя някои предизвикателства, не е нещо ново". Според Блинкен "съюзът на демокрациите винаги е много по-силен от съюза на диктатурите, каквито са и Русия, и Китай". "Те водят диалог [помежду си], но ние също така разговаряме, работим и координираме усилията си с десетки съюзници и партньори в рамките на НАТО, ЕС, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и, разбира се, тук, в Индо-Тихоокеанския регион <... >, постоянно изграждаме нови коалиции и партньорства като Quad [четиристранния пакт за сигурност на Австралия, Индия, САЩ и Япония] или AUKUS [тристранното партньорство за сигурност на Австралия, Великобритания и САЩ] <...> и това е много силна система от доброволни съюзи", уточни той.

Събитията в рамките на Quad се провеждат в Мелбърн, Австралия, от 10 до 12 февруари, като част от Четвъртата среща на външните министри. Освен двучасовата среща на министрите, насрочена за петък вечерта, през тези дни се очаква да се проведат поредица от двустранни срещи, както и срещи с австралийския министър-председател Скот Морисън.

Quad беше създаден от Австралия, Индия, САЩ и Япония през 2007 г. като механизъм за взаимодействие в Азиатско-тихоокеанския регион и Индийския океан. Първата среща на министрите на външните работи на четирите държави се състоя през септември 2019 г. в Ню Йорк./БГНЕС

Канбера / Австралия