Блинкен: Напрежението между САЩ и Китай намалява

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че напрежението в отношенията с Китай е намаляло, но изрази тревогата си относно намеренията на Пекин по отношение на Тайван.

Запитан по време на изява в Чикагския университет дали температурата в отношенията с Китай е спаднала, Блинкен отговори: "Мисля, че е така, защото когато разговаряш и се ангажираш, това обикновено има такъв ефект. Останалата част от света очаква от нас да управляваме тези отношения отговорно. Те знаят, че начинът, по който ги управляваме, всъщност ще се отрази и на тях", каза Блинкен.

Според американски служител Блинкен ще посети Пекин на 5 и 6 февруари, като това ще бъде първото посещение на държавен секретар в азиатската страна от октомври 2018 г. насам.

Решението за визитата беше взето, след като през ноември президентите Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха разговори в Бали относно широкообхватните търкания между двете най-големи икономически сили в света.

Но Блинкен отново изрази тревога по отношение на Тайван, за който претендира Китай, като посочи нарастващите усилия на Пекин да изолира самоуправляващата се демокрация и големите военни учения, които проведе в близост до острова през август.

"Това, което видяхме през последните няколко години е, че Китай взе решение, че вече не се чувства комфортно от статуквото - статукво, което преобладаваше в продължение на десетилетия и което всъщност беше успешно по отношение на отношенията между нашите страни и управлението на това, което наричаме трудна ситуация. Това, което казваме на Китай, е следното - те казват, че това е техен суверенен въпрос; нашият отговор е, че това е в интерес на Съединените щати и на страните по света", каза Блинкен. /АФП