Блинкен настоя Израел да мисли най-вече за цивилните във войната срещу Хамас

Държавният секретар Антъни Блинкен призова в сряда Израел да даде приоритет на цивилните в град Рафах в Ивицата Газа, но не призова срещу военни действия в препълнения палестински град. Всяка „военна операция, която Израел предприема, трябва да има предвид първо и най-вече цивилните“, каза Блинкен пред репортери в Тел Авив.

Той също е предупредил израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговото правителство срещу действия и реторика, които повишават напрежението. „В днешната си дискусия с министър-председателя и висши служители, аз също изразих нашата дълбока загриженост относно действията и реториката, включително от правителствени служители, които разпалват напрежението, което подкопава международната подкрепа и поставя по-големи ограничения върху сигурността на Израел“, изтъкна Блинкен пред репортери.

Той също е казал на Нетаняху, че до края на живота си ще „мисли за хилядите деца, убити в Газа“, съобщава Канал 13. Блинкен е направил коментарите по време на дискусия за цивилните жертви на войната на Израел с Хамас в Газа.

Изтъквайки, че е „шокиран от 7 октомври“ и е „ангажиран да предотврати подобно нещо да се случи отново“, Блинкен продължи, че въпреки това реалността на въпроса е, че „цели семейства, които не са свързани с Хамас, са пострадали“ на фона на войната. Според твърденията Нетаняху му отговорил, че вината за цивилните жертви е на Хамас, тъй като „действа, използвайки цивилното население“.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа каза, че от началото на войната повече от 27 500 души са били убити в анклава, повечето от които цивилни. Тези цифри обаче не могат да бъдат независимо проверени и се смята, че включват както цивилни, така и членове на Хамас, убити в Газа, включително в резултат на неуспехи на собствените ракети на терористичните групи. /БГНЕС, АФП