Блинкен отложи посещението си в Пекин заради китайския балон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай след скандала с китайския балон, прелетял над територията на страната.

Първоначално пътуването беше планирано за следващата седмица. Според служител, запознат със ситуацията, Блинкен не искал да раздухва случая, отменяйки посещението си, но също така не иска балонът да доминира на срещите му с китайски официални лица.

БГНЕС припомня, че в четвъртък се появи информация за китайски шпионски балон, който прелетял високо над северозападната част на САЩ. Товасъживи напрежението между двете страни само дни преди посещение на Антъни Блинкен в Пекин.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви пред репортери в четвъртък, че е било обмисляно свалянето на балона, но е било решено, че това би застрашило твърде много хора на земята.

"Ясно е, че този балон е предназначен за наблюдение", добави служителят.

Той допълни, че балонът е прелетял над райони, в които се намират чувствителни военновъздушни бази и ядрени ракети в подземни силози, но Пентагонът не смята, че той представлява особено опасна разузнавателна заплаха.

Междувременно китайското външно министерство заяви, че балонът е граждански и се използва за научни изследвания, "основно метеорологични", съобщи АВС.

"Дирижабълът е от Китай", заяви външното министерство. "Повлиян от западните ветрове и с ограничени възможности за самоуправление, дирижабълът се е отклонил далеч от планирания си курс. Китайската страна изразява съжаление за непреднамереното навлизане на дирижабъла във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства."

В съобщението се казва още: "Китайската страна ще продължи да общува с американската страна и ще се справи по подходящ начин с тази неочаквана ситуация, причинена от форсмажорни обстоятелства." /БГНЕС

Вашингтон / САЩ