Блинкен планира ново пътуване до Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вероятно ще предоговори отмененото си посещение в Китай през следващите седмици, съобщиха официални лица във вторник, докато двете световни сили отново се опитват да намалят напрежението помежду си, предаде АФП.

Блинкен трябваше да пътува до Китай през февруари, но отмени пътуването, след като Съединените щати откриха и по-късно свалиха над американска територия китайски балон, който според тях е бил шпионски.

Но и двете страни дадоха положителна оценка на неотдавнашното посещение в Пекин на висши американски служители, сред които беше и Даниел Критенбринк, висш дипломат на САЩ за Източна Азия, който организира и планираното преди това пътуване на Блинкен.

Американски служител заяви при условие за анонимност, че се очаква Блинкен да пренасрочи посещението си в Китай през следващите седмици, но подчерта, че не е определена дата.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че неотдавнашните разговори в Пекин са засегнали "потенциала за бъдещи посещения" и са били "много полезни".

"Мисля, че в близко бъдеще ще видите как ще говорим за бъдещи посещения тук", каза той пред репортери.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател заяви, че Критенбринк и високопоставеният служител на Белия дом Сара Беран са имали "откровени и продуктивни дискусии" в Китай, но по отношение на пътуването на Блинкен беше лаконична: "Очакваме с нетърпение да пренасрочим това посещение, когато условията го позволят."

"Нашата гледна точка е, че няма заместител на личните срещи или ангажименти, независимо дали са във Вашингтон или в Пекин, за да продължим дискусията", каза Пател пред репортери.

През последните години напрежението между двете най-големи икономики в света се повиши по редица въпроси, включително търговията и сигурността, като Съединените щати изразиха загриженост, че Китай напредва в подготовката си за завземане на Тайван - самоуправляваща се демокрация, за която претендира Пекин./БГНЕС