Блинкен притеснен от ролята на "Вагнер" в Судан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че руската наемническа групировка "Вагнер" рискува да изостри конфликта в Судан, предаде „Си Ен Ен“.


Блинкен се срещна с първия дипломат на Кения, след което двамата присъстваха на съвместна пресконференция.

"Загрижени сме относно ролята на групата "Вагнер“ в Судан, заяви Блинкен.

Той съобщи, че "Вагнер", която е действала в Мали и Централноафриканската република, както и при нахлуването на Русия в Украйна, "просто носи със себе си повече смърт и разрушения" навсякъде, където участва.

Външният министър на Кения Алфред Мутуа отправи критика към страните от Близкия изток заради участието им в конфликта. Той обаче не ги назова поименно.

"Ние сме доста обезпокоени от някои от нашите приятели в Близкия изток, както и от Русия или други, които дълго време са били приятелски настроени или към едната, или към другата страна", каза той.

"В този конкретен момент не е време да вземем страна във войната", каза Мутуа.

Той добави, че чуждестранните играчи "се опитват да използват Судан като игрално поле по някаква причина".

"Ние молим външните сили да оставят Судан на мира."

Твърди се, че паравоенната групировка „Вагнер“ е доставила оръжия на Силите за бърза подкрепа, които се сражават срещу суданската армия през последните 10 дни.

Дори в момент, когато западните държави се евакуират от Судан, Мутуа заяви, че Кения вярва в успеха на сделката между началника на Силите за бърза подкрепа Мохамед Хамдан Дагло и неговия съперник, командира на армията Абдел Фатах ал-Бурхан, е "на една ръка разстояние“.

"Сраженията в Судан все още продължават, но ние просто чувстваме, че поне имаме достъп до враждуващите страни. Те не са се затворили в себе си и не са си запушили ушите за света", казва Мутуа.

Той доплъни, че Кения е готова "в един момент" да посредничи, като президентът Уилям Руто е готов да отлети за Судан, ако условията за сигурност му позволяват.

Преди дни президентът на САЩ Джо Байдън нареди евакуацията на американските дипломати от Хартум, което е знак за нарастваща загриженост за влошаването на ситуацията, въпреки че той и Блинкен настояват за дипломатическо решение.

Държавният секретар на САЩ, отбеляза поддържането на "много активен контакт" с американците в Судан, въпреки че повечето от тях са с двойно гражданство.

"Бих казал, че около десетина от тях са изразили интерес да напуснат", каза Блинкен.

"Работим със съюзниците и партньорите си, с цел да им дадем възможност да напуснат страната, ако решат да го направят", каза той. /БГНЕС