Блинкен призова Пакистан да поиска от Китай облекчаване на дълга след наводненията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Пакистан да поиска облекчаване на дълга от своя близък партньор Китай, тъй като наводненията опустошават южноазиатската страна.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Блинкен обеща силна подкрепа на САЩ за Пакистан, който се възстановява от наводненията, потопили една трета от страната. Става въпрос за площ с размерите на Обединеното кралство.

„Изпращаме просто послание. Ние сме тук за Пакистан, точно както бяхме по време на минали природни бедствия, когато обсъждахме възстановяването“, каза Блинкен след разговори с пакистанския външен министър Билавал Зардари. „Също така призовах нашите колеги да ангажират Китай за облекчаване и преструктуриране на дълга, така че Пакистан да може по-бързо да се възстанови от наводненията“, каза Блинкен.

Китай е ключов икономически и политически партньор на Пакистан, той прокарва "икономически коридор" за $54 милиарда и изгражда инфраструктура, което ще позволи на Пекин излаз на Индийския океан.

Вашингтон, чийто съюз от Студената война с Исламабад се провали, многократно обвиняваше, че Китай ще извлече ползите, докато Пакистан ще се сблъска с непоносим дълг. Предупрежденията на САЩ, които смятат Китай за свой главен глобален конкурент, многократно бяха пренебрегвани от Пакистан.

Около 1600 души загинаха при наводненията в Пакистан и над 7 милиона жители бяха разселени поради опасения, че подобни тежки бедствия ще станат по-чести на фона на климатичните промени. САЩ предоставиха $56 милиона хуманитарна помощ и изпратиха 17 самолета, пълни с доставки, а Блинкен обеща да разгледа и по-дългосрочна подкрепа. /БГНЕС, АФП

Исламабад / Пакистан