Блинкен: САЩ и Германия заедно срещу провокативни действия на Русия

Съединените щати и Германия ще застанат заедно, за да попречат на Русия да предприеме всякакви "провокационни действия" срещу Украйна. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен в Берлин.

"Германия и САЩ ще продължат да застават заедно срещу всякакви опасни или провокативни действия на Русия, независимо дали това е посегателство на територията на Украйна, затварянето на Алексей Навални или разпространение на дезинформация в нашите демокрации", каза той.
Блинкен призова бизнеса да не се възползва от принудителен труд в Синцзян. Водещият германски автомобилен производител "Фолксваген" работи в китайския регион.
„Задължение на всички нас е да направим каквото можем, за да сме сигурни, че продуктите, които могат да бъдат резултат от принудителен труд, не идват в нашите страни“, заяви държавният секретар.
Германският външен министър Хайко Маас вижда "добри шансове" за съживяване на иранската ядрена сделка скоро след разговорите с американския си колега.
"Що се отнася до преговорите във Виена, те не са лесни - това стана ясно през последните седмици," каза Маас на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
„Въпреки това ние вървим напред стъпка по стъпка във всеки кръг от преговорите и предполагаме, че в контекста на иранските президентски избори има голям шанс да ги приключим в обозримо бъдеще“, добави германският външен министър. /АФП