Блинкен: САЩ са готови за сериозен дипломатически ангажимент

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон е готов за сериозна дипломатическа работа с Москва на реципрочна основа, заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Държавният секретар даде ясно да се разбере пред министър Лавров, че сме готови за сериозен дипломатически ангажимент с Руската федерация на реципрочна основа", каза той.

Той заяви, че Вашингтон смята, че опасенията за сигурността на Москва и на САЩ и техните съюзници в Европа се припокриват, така че има възможност "да се отговори на тези опасения на реципрочна основа". "За да се постигне това, ще е необходима активна, съществена, сериозна и продължителна дипломатическа работа. Готови сме за това", добави Прайс.

„Вашингтон приветства дипломатическия ангажимент между съюзниците си и Русия, стига той да се осъществява в координация с НАТО”, каза Прайс.

"Знаем, че редица наши колеги от цял свят се ангажираха с преговори с Руската федерация, някои от тях с [руския външен министър Сергей] Лавров, други директно с [руския президент Владимир] Путин. Непрекъснато сме заявявали, че подкрепяме диалога, подкрепяме дипломатическия ангажимент, който се осъществява по същия начин, по който го правим ние - в пълна координация и консултация със Северноатлантическия алианс. Това е водещо за нас, що се отнася до ангажиментите ни с руската страна, в които нашите съюзници не участват пряко", заяви Прайс. "Затова бихме подкрепили всеки диалог, всеки дипломатически ангажимент, осъществен по подобен начин, особено ако той може да доведе до осезаеми признаци на деескалация", добави той. /БГНЕС