Блинкен: САЩ се борят с дезинформацията в Латинска Америка

Държавният секретар Антъни Блинкен обеща да увеличи ресурсите на американското правителство за борба с дезинформацията на испански език, като предупреди за рязък скок на фалшивите новини и насилието срещу журналисти в Латинска Америка.

Антъни Блинкен

Обръщайки се към журналисти от региона в кулоарите на седмичната Среща на върха на Северна и Южна Америка в Лос Анджелис, Блинкен обяви, че Държавният департамент стартира нова "Мрежа за цифрова комуникация" за Латинска Америка.

Мрежата, която вече има центрове в Европа и Африка, се финансира, но не се администрира от Държавния департамент, и цели да събира журналисти за обмен на най-добри практики.

Блинкен заяви, че обхватът на дезинформацията е "зашеметяващ", като посочи измислена история, според която Ковид-19 е биологично оръжие, генерирана в Канада, която има 2,1 милиона гледания за 90 дни в сравнение с 25 000 участия с всички социални медии на Световната здравна организация.

"Видяхме как подобни лъжи могат да поляризират общностите, да отровят публичния живот и да подкопаят доверието на хората в здравните системи, държавните институции и самата демокрация", заяви Блинкен на събитието, проведено съвместно с Държавния университет на Аризона.

Блинкен заяви, че "правителства и други участници" са разпространявали дезинформация за Covid, "включително умишлено са се насочвали към испаноезичните социални медии в този регион".

Блинкен остро осъди обвиненията за "фалшиви новини" с цел тормоз на журналисти и изрази тревога, че през 2022 г. в Западното полукълбо вече са убити 16 журналисти.

"Няма регион в света, който да е по-опасен за журналистите", каза той./БГНЕС

Лос Анджелис / САЩ