Блинкeн се отправя към Европа да разсейва съмненията за лидерството на САЩ

Държавният секретар Антъни Блинкен се отправя към Европа, за да разсее съмненията относно лидерството на САЩ, след като Конгресът е в задънена улица при предоставянето на нова помощ на Украйна, а кандидатът за президент Доналд Тръмп се нахвърля срещу съюзниците от НАТО.


Месеци преди президентът Джо Байдън да се кандидатира за преизбиране, Блинкен ще вземе участие в Мюнхенската конференция по сигурността заедно с вицепрезидента Камала Харис, след като първо ще спре в четвъртък в Албания, близък съюзник на САЩ, който силно подкрепи Украйна. Пътуването идва в момент, когато Украйна започва да усеща липсата на нови американски оръжия и боеприпаси. Тръмп – предшественикът на Байдън и вероятен негов съперник от републиканците през ноември – оказва натиск върху партията си да не подписва пакет в Конгреса за възобновяване на военната и икономическа помощ за Киев. Във вторник Сенатът одобри пакет от 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван с комфортна разлика, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, който е съюзник на Тръмп, отказа да го подложи на гласуване в долната камара. По време на 4-годишния си мандат Тръмп изрази възхищение от руския президент Владимир Путин и постави под въпрос обвързания с договора ангажимент на САЩ да защитава съюзниците от НАТО, като каза, че е несправедливо САЩ да плащат толкова много. На предизборен митинг в събота Тръмп каза, че дори би „насърчил“ руснаците „да направят каквото си искат“, ако член на НАТО не плати „сметките си“, което има предвид разходите за отбрана.

Байдън осъди забележките на Тръмп в телевизионна изява от Белия дом във вторник, като каза: „Това е глупаво. Срамно е. Опасно е. Това е не е американско“. Тръмп намекна, че Русия ще триумфира и се опита да обвърже помощта за Украйна с натиск върху Байдън да предприеме мерки срещу мигрантите, които искат да влязат в Съединените щати, характерен проблем за републиканския кандидат. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, каза, че Съединените щати чуват за украинските войски, които „ограничават или дори изчерпват боеприпасите“. „Не мога да поставя график върху това. Всичко, което мога да кажа е, че с всеки изминал ден, всяка изминала седмица нараства цената на бездействието на Съединените щати, което се понася на фронтовата линия от смели украинци“, каза той . „Нашите съюзници наблюдават това отблизо. Нашите противници наблюдават това отблизо“.

Нарастваща тревогата сред съюзниците

Всяка година Мюнхенската конференция по сигурността обединява световните елитни политици в областта на отбраната и се разглежда като барометър на трансатлантическите отношения. „За мен е много ясно, където и да отида и с когото и да говоря, че хората, които гледат САЩ, изглеждат много нервни“, каза г-жа Комфорт Еро, ръководителка на Международната кризисна група. „Мисля, че САЩ все още се възприемат като влиятелен играч – както положително, така и отрицателно – в международен план. Но мисля, че все повече има тревога, има загриженост, има безпокойство относно несигурността, непредсказуемостта, просто поляризацията, разделението", подчерта тя.

Джеймс О'Брайън, висшият американски дипломат за Европа, каза, че съюзниците "разбират, че имаме вътрешна политика точно като тях" и помощта за Украйна се радва на "огромна подкрепа" сред законодателите. Съливан изрази увереност, че помощта ще бъде одобрена, ако се стигне до гласуване в Камарата на представителите. В статия, публикувана в сряда в изданието The Hill, която отразява работата на американския Конгрес, британският външен министър Дейвид Камерън посочи съюза от Втората световна война и призова за одобрение на помощ за Украйна. „Смятам, че нашата съвместна история показва глупостта да се поддаваме на тираните в Европа, които вярват в преначертаването на границите със сила. Имаме ресурсите, икономическата мощ, експертизата. Всичко, което трябва да направим, е да накараме силата си да се отплати. Въпросът е: имаме ли воля?", пише той

Преди Мюнхен Блинкен ще посети Тирана и ще се срещне с премиера Еди Рама. Албания се обърна твърдо към Запада след десетилетия на изолация под властта на Енвер Ходжа и през 2009 г. се присъедини към НАТО. Рама спечели похвала от САЩ за председателството на спорна сесия на Съвета за сигурност на ООН миналата година за Украйна, на която присъстваха Блинкен, руският външен министър Сергей Лавров и украинският президент Володимир Зеленски. Албания също беше основен център за приемане на афганистанци, които избягаха от страната си, след като талибаните си върнаха властта през 2021 година. /БГНЕС, АФП