Блинкен съжали за отказа да бъде освободено семейството на президента на Нигер

Военните лидери на Нигер са отказали да освободят семейството на задържания президент в рамките на предложен жест на добра воля, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от АФП.

Откакто военните завзеха властта и ги плениха на 26 юли, се засилват опасенията за здравето на президента Мохамед Базум, както и на неговата съпруга и 20-годишния му син.

В телефонен разговор с бившия президент на Нигер Махамаду Исуфу, западен съюзник, на когото Базум е служил, Блинкен "изрази сериозната си загриженост от продължаващото незаконно задържане при влошаващи се условия на президента Базум и неговото семейство".

Блинкен "сподели, че е особено разтревожен от отказа на тези, които завзеха властта в Нигер, да освободят членовете на семейството на Базум като демонстрация на добра воля", се казва в изявление на Държавния департамент.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Базум и семейството му са лишени от храна, електричество и медицински грижи в продължение на няколко дни.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че условията на задържане на Базум, за които се съобщава, "могат да се равняват на нечовешко и унизително отношение в нарушение на международното право в областта на правата на човека"./БГНЕС