Блинкен: Трябва бързо и безпристрастно разследване на израелския удар срещу хуманитарни работници

Съединените щати призоваха за безпристрастно разследване на израелския удар в ивицата Газа, при който загинаха седем служители на базираната в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen, като заявиха, че Израел трябва да направи повече за защита на цивилното население.


САЩ настояват за "бързо, задълбочено и безпристрастно разследване, за да се разбере какво точно се е случило", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред репортери в Париж заедно с френския външен министър Стефан Сежурн.

"Това, което внушихме на израелците, е да направят повече, за да защитят живота на невинните цивилни, независимо дали става дума за невинни палестински деца или за хуманитарни работници."

"Не бива да имаме ситуация, в която хора, които просто се опитват да помогнат на своите събратя, са изложени на огромен риск", каза Блинкен и добави, че хуманитарните работници "трябва да бъдат защитени".

"Защитата на хуманитарните работници е морален и правен императив, към който всички трябва да се придържат", заяви Сежурн и добави, че Франция "категорично осъжда" удара на Израел.

"Нищо не оправдава подобна трагедия."

Блинкен заяви, че мерките, предприети досега от Израел за улесняване на разпределението на помощи в Газа, са "просто недостатъчни".

"Те не са достатъчни, за да посрещнат нуждите на децата в Газа... които остават в ужасяващ кръстосан огън, дело на Хамас".

"Разглеждаме много внимателно въпроса, за да гарантираме, че Израел ще предприеме необходимите стъпки", каза Блинкен.

Като посочи убийството на хуманитарните работници, той призова за по-добра координация между израелските власти и групите за помощ на място.

"Координацията е постоянен проблем", каза той. /БГНЕС