Близък на Путин министър загина, докато спасява режисьор

Руският министър на извънредните ситуации и бивш охранител на президента Владимир Путин Евгений Зиничев загина по време на учение в Норилск, докато се е опитвал да спаси режисьора Александър Мелник, съобщиха от министерството на извънредните ситуации.

По-рано от министерството предупредиха за началото на експериментално-изследователски учения в арктическата зона, които стартираха в седем региона. Ученията са насочени към разработване на сценарии за ликвидиране на извънредни ситуации по вода и суша.

За първи път спасители тренират в арктически условия при екстремно ниски температури, като действията им са били наблюдавани лично от министъра.

Последното съобщение за министъра е публикувано тази сутрин в 05:31 ч. местно време и в него се казва, че Зиничев е в Красноярския край, за да провери строителните дейности на новата пожарна част в Норилск.

Зиничев е загинал, опитвайки се да спаси кинорежисьора Александър Мелник, който работел на мястото, където се провеждали ученията.

По данни на Министерството на извънредните ситуации, Мелник е пристигнал в Норилск, за да избере място за снимките на документалния филм за развитието на Арктика и Северния морски път.

Всичко се е случило внезапно: Режисьорът е паднал от скалите във водата, а намиращият се до него Зиничев е скочил да го спаси. Според очевидци той е ударил в ръба на скалите. Тежко ранените Зиничев и Мелник са били евакуирани с хеликоптер до болницата, но са починали преди кацането му.

Заместник-министърът на извънредните ситуации Андрей Гурович заяви в ефира на телевизия „Русия 24”, че Зиничев не се е замислил и за секунда и е „постъпил не като министър, а като спасител”. „Той живя така цял живот”, подчерта заместник-министърът.

След отбиването на редовната си военна служба в Северния флот Зиничев служи в КГБ, а след това във Федералната служба за охрана на Русия, която осигурява безопасността на първите лица в държавата.

По-късно работи като заместник-началник на антитерористичното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ), а от юни 2015 г. е началник на управлението на ФСБ в Калининградска област – един от най-важните от гледна точка на сигурността региони.

По-късно е назначен за заместник-директор на ФСБ, а от май 2018 г. е министър на извънредните ситуации на Русия. /БГНЕС