Близък на Заев отива в ареста

Бившият генерален секретар на македонското правителство и бивш секретар за наблюдение и подкрепа на институциите при реализирането на правителствени програми Драги Рашковски отива в ареста "Шутка", съобщиха от Наказателния съд в Скопие.

От миналата седмица той бе под домашен арест, но прокуратурата обжалва това решение и поиска арест за Рашковски.

Комисията за борба срещу корупцията в Скопие проверява имотното състояние на Рашковски, който бе обект на множество разкрития в медиите. В публикациите се съобщаваше за луксозния му джип, строителството на голям имот в покрайнините на Скопие.

През месец март избухна пореден скандал с Драги Рашковски, след като стана известно, че той е на дълга почивка в Мексико. Тогава той обясни екзотичната си почивка с ниските цени в Booking.

Рашовски, като генерален секретар на правителството, е открил процедура за закупуването на софтуер за контрол на автомобилния транспорт без одобрението на Министерството на вътрешните работи. Софтуерът е бил закупен за 81 000 евро, но никога не е бил използван. В разгара на скандала премиерът Заев заяви, че не е видял нищо нередно при закупуването на софтуера.

През последните седмици РС Македония е разтърсена от няколко големи скандали, сред които издаване на фалшиви паспорти на наркобосове и престъпници, фалшиви актове за раждане и разбиване на наркомрежа с помощта на американската агенция за борба срещу нароктрафика ДЕА, за чиято операция се твърди, че вътрешният министър Оливер Спасовски е бил информиран след нейното приключване.

Драги Рашковски е от родния град на премиера Зоран Заев Струмица. Той бе назначен за генерален секретар на правителството в първия кабинет на Заев още на първото правителствено заседание на 5-ти юни 2017 г. /БГНЕС