Близки на загинали искат спешна промяна на НПК и Закона за движение по пътищата

Ще продължим с много по-големи протести, защото в тази държава нищо не се случва. Трябва спешна промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и на Закона за движение по пътищата.


Това заяви Иван Спасов, организатор на протеста за условна присъда на полицая, блъснал на пешеходна пътека 7-годишната Моника от пазарджишкото село Братаница, предаде репортер на БГНЕС.

Спасов заедно с други близки на загинали проведе поредна срещата с говорителя на главния прокурор Сийка Милева и Заместник-главните прокурори Даниела Машева и Красимира Филипова.

"Всички тези хора от години чакат справедливост. Убийците на техните деца са вкъщи, повечето от тях, а децата са по гробовете", обясни Спасов.

Той е категоричен, че докато няма справедливост, няма да спрат с протестите. Конкретните и най-важни промени, които мъжът иска, са, когато има грубо нарушение на Закона за движение по пътищата – каране с превишена скорост в населени места, неспазване на пешеходни пътеки, пътни знаци, употреба на алкохол и наркотици, да станат умишлени престъпления. "Защото, разберете ме, и вие, когато си качите в колата под влияние на наркотици или когато шофирате в населено място със 100 км/ч, вие знаете какво може да се случи. Има умисъл", подчерта Спасов и посочи, че до момента тези престъпления се тълкуват като неумишлени.

"Убийците стоят 3 месеца в ареста, или изобщо са пуснати под гаранция, отиват си във вкъщи, а всичките тези деца са в гробовете, за съжаление", каза той.


След поредна среща с представители на прокуратурата, Спасов обясни, че хората са се интересували дали присъдите са протестирани. "Протестирани са присъдите. Това беше общо взето разговорът ни с прокуратурата", съобщи той.

"Предвиждаме вече затваряне на магистрали и на по-големи пътища. Просто трябва да се обединим. В България няма изградено гражданско общество. Има хиляди убити в България, а, вижте, колко хора сме дошли на национален протест. Не им ли пука за паметта на децата", отбеляза той. Организаторът на протеста уточни, че те не са тук само заради загиналите деца. "Ние го правим най-вече заради вашите, заради нашите деца, заради децата на всички българи, защото животът на едно българско дете е много важен", обясни още той.

Протестиращите търсят срещи и с политическите формации. По-рано на протеста, който проведоха пред Народно събрание, се появиха представители на ГЕРБ и на "Възраждане", които са съобщили на протестиращите, че са вкарали законови промени и ще забързат нещата.

Спасов е категоричен, че не трябва да има и съкратено следствие. /БГНЕС