Близки, приятели и фокусници изпратиха мага Астор

Десетки роднини, близки, приятели и колеги от света на магията изпратиха в последния му път мага Астор, предаде репортер на БГНЕС.

Антраник Шаварш Арабаджиян почина на 15 май, на 78-годишна възраст.

Поклонението се състоя в Арменската църква на Централните гробища в София. Венци и цветя поднесоха от Съюза на артистите, от Министерство на културата.

Пред тленните останки на известния български илюзионист дойдоха да се преклонят и фокусници, колеги на Астор, който е единственият илюзионист в Европа, награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.

На снимката: Борислав Борисов, известен като Боби Шоу

Антраник Шаварш Арабаджиян е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен. Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил. На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.

В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити. Именно той е собственикът на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на Мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят. През 2008 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“.

Поклонението се състоя в Арменската църква на Централните гробища в София

Поклон пред светлата му памет! /БГНЕС